25 januari 2022

Bestrijden van rouwvliegjes

2 min read

Iedereen die veel zaait en stekt of weleens de planten te veel water heeft gegeven, heeft er zeker last van gehad: rouwvliegjes. Kleine vliegjes die rond de planten vliegen. Het lijkt heel moeilijk om van deze vliegjes af te komen, maar er zijn wel wegen gevonden. De manieren van rouwvliegjes bestrijden staan hier beschreven, zodat ook u van rouwvliegjes af kan komen!

Rouwvliegjes

Wat zijn rouwvliegjes precies? Rouwvliegjes staan ook wel bekend onder de namen varenrouwmug, arenrouwvlieg, grondvlieg of dondervlieg. De meeste van deze benamingen kloppen niet helemaal, omdat de vliegjes eigenlijk geen vliegjes zijn. Het zijn namelijk muggen. Rouwvliegjes worden aangetrokken tot warme, vochtige omgevingen en potgrond. Om deze reden worden de vliegjes vaak gezien in potgrond van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes doen eigenlijk niets. Het leven van de volwassen rouwvlieg draait om voortplanting. Hierdoor eten zij relatief weinig. Omdat voortplanting zo belangrijk is, kan één vlieg al snel omwaaien in een hele plaag. De larven van een rouwvlieg zijn iets minder neutraal voor de omgeving. Deze eten namelijk de wortels van de planten kapot, waardoor planten gevoeliger kunnen worden voor schimmels.

Rouwvliegjes bestrijden

Nu weten we wat rouwvliegjes zijn en dat deze vrijwel onschadelijk zijn. Toch is het minder fijn om de vliegjes in huis te hebben, dus wat kan er tegen gedaan worden? Dé manier is aaltjes tegen rouwvliegjes. Deze bestrijden de larven van de rouwvliegjes, waardoor de plaag in een mum van tijd uitgeroeid zal zijn. Na het zaaien van de aaltjes duurt het een aantal dagen tot een aantal weken voordat de rouwvliegjes compleet weg zijn. Het ligt hierbij aan hoe zwaar de aantasting is en hoeveel aaltjes er gegeven worden aan de planten.

Het is erg makkelijk om de aaltjes te gebruiken. Allereerst hoort de potgrond van de kamerplanten wat vochtig te worden gemaakt, zodat de vliegjes extra actief zijn. De tweede stap is om de aaltjes op te lossen in water en het mengsel bij de natte potgrond van de kamerplanten te gooien. Zolang de rouwvliegjes worden gezien, hoort de potgrond vochtig te worden gehouden.

Aaltjes zijn volledig onschadelijk voor de planten en tasten alleen de rouwvliegjes aan. Er komt geen geur vanaf en zal dus geen hinder veroorzaken. De aaltjes kunnen het hele jaar door worden gebruikt. Dit is fijn, omdat rouwvliegjes ook het hele jaar actief zouden kunnen zijn. Als laatste voordeel is dat de aaltjes makkelijk gebruikt kunnen worden, zoals iets hierboven staat beschreven. Heel gemakkelijk en heel effectief, om zo van die rouwvliegjes af te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *